Bestrijden wietteelt lukt niet

Gepubliceerd: 2 november 2013

Het lukt de politie en het Openbaar Ministerie niet de georganiseerde wietteelt in Nederland hard te raken. Hoewel de bestrijding van deze hennepteelt een van de topprioriteiten van justitie is, blijft het aantal geruimde kwekerijen al jaren gelijk.

Ook lukt het niet de 'grote jongens' achter de wietteelt op te sluiten, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. Uit gegevens over alle hennepruimingen blijkt dat vorig jaar 5424 kwekerijen werden opgerold. Dat is ongeveer net zo veel als het jaar daarvoor. Het totaal aantal illegale wietplantages zou worden geschat op dertigduizend. Voor elke geruimde plantage lijkt een nieuwe bij te komen, aldus RTL Nieuws.

Het aantal celstraffen van een jaar of langer halveerde daarnaast van 41 in 2010 tot 22 in 2012. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou in een reactie hebben laten weten dat het aantal onderzoeken naar grootschalige wietteelt wel toeneemt.

Uit de cijfers blijkt verder dat per inwoner in de Limburgse gemeente Heerlen de meeste kwekerijen worden opgerold. Het aantal ruimingen zou daar bijna vier keer zo hoog liggen als het landelijk gemiddelde. In de provincie Limburg vinden ook van alle provincies de meeste ruimingen plaats. Flevoland en Noord-Brabant staan op de tweede en derde plek.

Bron: nieuws.nl